Ελεύθερο λογισμικό και κέρδος. Κάντο όπως η Nixie!

hp-a-open-source-money-100341165-orig

  Το ελεύθερο λογισμικό δεν έδινε ποτέ την εντύπωση μιας κερδοφόρας, όσον αφορά το οικονομικό κέρδος, ενασχόλησης. Πέρα από τις μεγάλες εταιρίες ελεύθερου λογισμικού, όπως η RedHat και κάποιων ακόμα περιπτώσεων, δύσκολα κάποιος μπορούσε να ζήσει από τη δουλειά – συνεισφορά του στο ελεύθερο λογισμικό, είτε ήταν προγραμματιστής είτε αρθρογράφος κτλ.


 Βέβαια όταν κάποιος ασχολείται με το ελεύθερο λογισμικό δεν έχει ως πρωταρχικό στόχο το άμεσο οικονομικό κέρδος.

Το κέρδος αυτής της ενασχόλησης πέρα από ηθικό και εκπαιδευτικό εντοπίζεται ίσως και στη προβολή του ατόμου μέσα από τη δουλειά του πράγματα που φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικά. Η φύση του ελεύθερου λογισμικού, για να λέμε την αλήθεια, δεν αφήνει πολλά ανοιχτά περιθώρια για άμεσο κέρδος. Ή μήπως όχι;
Η απάντηση εντοπίζεται στο κατά πόσο οι άνθρωποι-κοινωνίες εκτιμούν το ελεύθερο λογισμικό και στο κατά πόσο είσαι cool.


Δεδομένου ότι σαν προγραμματιστής δεν μπορείς να παράγεις ελεύθερο λογισμικό επί πληρωμή (γίνεται, αλλά δεν συνηθίζεται), πρέπει να βρεις παράπλευρους τρόπους για να ανταμειφθείς για τη δουλειά σου. Οι δύο κλασικοί τρόποι είναι οι διαφημίσεις και οι δωρεές, με σημαντικότερο και πιο κερδοφόρο τις δωρεές.

 Και εδώ είναι που μπαίνει η “εκτίμηση”. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού θεωρείται ανήθικο να χρησιμοποιείς μια εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού και να μη δώσεις έστω ένα ευρώ στον δημιουργό της μέσω donation. Οι άνθρωποι αυτοί εκτιμούν τη δουλειά σου και καταλαβαίνουν ότι το να τη προσφέρεις ελεύθερα σε όλους είναι ένα δώρο στην ανθρωπότητα.

 Ο κώδικας που δημιούργησες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλα projects ελεύθερα, κάνοντας την εξέλιξη της τεχνολογίας σαφώς γρηγορότερη. Πέρα από τις δωρεές υπάρχει οι υπηρεσίες χρηματοδότησης projects, όπως το kickstarter. Αν η ιδέα αξίζει σίγουρα θα ανταμειφθεί και αν διατεθεί σαν ελεύθερο λογισμικό ίσως ακόμα περισσότερο.


 Πέρα από το να κάνεις τον κόσμο να εκτιμήσει την αξία της δουλειά σου, βασικό χαρακτηριστικό είναι να είσαι cool. Και να είσαι cool δε χρειάζεται να είσαι καν προγραμματιστής για να βγάλεις χρήματα από το ελεύθερο λογισμικό.

 Θα μιλήσω λοιπόν για τη Nixie Pixel, η οποία ήταν και η αφορμή αυτού του άρθρου. H Nixie είναι μια αρκετά γνωστή στο χώρο του Linux, ίσως και του gaming, κοπελίτσα, η οποία δημιουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια βιντεάκια στου youtube για το ελεύθερο λογισμικό και το Linux είτε αυτά είναι γενικές συζητήσεις είτε tutorials, μερικά εκ των οποίων όχι και τόσο αρχάρια.


  

Επειδή τα χρήματα από του youtube ήταν ελάχιστα, λόγω κυρίως του μικρού κοινού στο οποίο απευθύνεται, αποφάσισε να ανοίξει μια σελίδα στο patreon.com, το οποίο πρόκειται για ένα sait, όπου χρηματοδοτείς το άτομο που θες κάθε μήνα, εφόσον αυτό ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του όπου στη προκειμένη περίπτωση είναι βίντεο για το ελεύθερο λογισμικό.

 Η Nixie με τα 95 βίντεό της έχει συνεισφέρει στην διάδοση του ελεύθερου λογισμικού κάτι που εκτιμήθηκε από τα 562 άτομα που τις έχουν χαρίσει ένα μισθό της τάξης των 6500$ , τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Δείτε εδώ τη σελίδα. Μπορεί το ότι είναι geek και γυναίκα (that's the dream) να τις δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα, παρ' όλα αυτά δεν έχω παρά να τη συγχαρώ!


  Ακούω πολλές φορές διάφορες απόψεις για το κατά πόσο σωστό είναι κάποιος να κερδίζει χρήματα από την ασχολία του με το ελεύθερο λογισμικό, είτε αυτή πρόκειται για προγραμματισμό είτε απλά για παραγωγή περιεχομένου, όπως άρθρα ή βίντεο.
 Η άποψή μου είναι πως είναι απόλυτα σωστό και θα πρέπει να ενθαρρύνεται, μιας και κακά τα ψέματα, το κέρδος έστω και αν είναι συμβολικό, δημιουργεί περισσότερα κίνητρα και περισσότερη και ποιοτικότερη ενασχόληση με το ελεύθερο λογισμικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Αλλαγές στις αναβαθμίσεις του fedora

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow